Starostlivosť o kráľovné

Nepredstavujte si žiadne kúpeľné procedúry, kozmetické zázraky vo fľaškách ani sluhov otvárajúcich každé dvere. Ale lopatu, nožnice a hnoj! /teda, hnojivo, ale znie to dramatickejšie/. Spomínané kráľovné totižto nenájdete v paláci, ale v záhrade, ktorú zdobia svojimi rozkvitnutými korunami, pyšne vykúkajúcimi spomedzi tŕnistých stoniek. Ruže. ...

Záhradné centrum
04.04.2021 15:33:15

Nepredstavujte si žiadne kúpeľné procedúry, kozmetické zázraky vo fľaškách ani sluhov otvárajúcich každé dvere. Ale lopatu, nožnice a hnoj! /teda, hnojivo, ale znie to dramatickejšie/. Spomínané kráľovné totižto nenájdete v paláci, ale v záhrade, ktorú zdobia svojimi rozkvitnutými korunami, pyšne vykúkajúcimi spomedzi tŕnistých stoniek. Ruže. Láska na celý život.

 

A tento láskyplný vzťah začína pri ich výbere. Pokiaľ chcete dopestovať naozaj reprezentatívnu šľachtičnú, musíte vyberať zdravé rastliny. Tie sa vyznačujú pevnými hladkými výhonkami so zrelým drevom. Pokiaľ je to možné, vyberajte rastliny s riadne vyvinutým koreňovým systémom.

Veľmi dôležitým faktorom pre úspech v pestovaní ruží je výber miesta, ktoré budú zdobiť. Jednoznačne vyberajte slnečné miesta, ruže doslova milujú slnečné lúče. No všetkého veľa škodí a preto sa vyhnite príliš prehriatym stanovištiam, kde ruže zbytočne vysychajú a kvety strácajú farbu. Vhodné môže byť aj umiestnenie v miernom polotieni. Mierny chládok, hlavne v lete, skôr pomôže ako ublíži. O ružiach sa vraví, hlava na slnku, nohy v tieni. Odporúča sa použiť mulč, no efektívna je aj trvalková spoločnosť. A presne týmto riešením predídete zbytočnému presychaniu. Korene ruží siahajú hlboko a preto sa odporúča dbať na priepustnosť pôdy, ktorá jednak dovolí koreňovému systému dosiahnuť dostatočný rozvoj, ktorý je potrebný pre zdravý a bohatý rast, no zabezpečí aj potrebný odtok vody, čím sa predíde ich prehnívaniu.

Pokiaľ ste si zadovážili kontajnerovanú ružu, pri sadení Vás nečakajú žiadne veľké ceremónie. Veľkosť jamy závisí od koreňového balu, po vložení by v jeho okolí mal byť voľný priestor určený na nový substrát približne na šírku dlane. Po vyslobodení ostrej krásky z kontajneru jemne narušte koreňový bal a vložte do pripravenej jamy do takej hĺbky, aby bolo možné zahrabať očkovacie miesto približne 5 cm pod povrch pôdy. V okolí vysadenej ruže sa odporúča ponechať mierny, ako keby, kráter, v ktorom sa voda zo zálievky nahromadí kým vsiakne do pôdy. Výsadba ťahavých ruží spočíva v tom istom postupe, no pokiaľ si chcete týmto nedobytným opevnením skrášliť stenu domu, garáže či zahaliť záhradnú stavbičku, vyvarujte sa sadeniu ruže priamo k stene. Vzhľadom na možné prehriatie stien je lepšie sadenicu ruže posunúť od zvolenej opory o 20 cm tak, že bude jemne naklonená k jej budúcemu vertikálnemu partnerovi. Stromčekové ruže v prvých rokoch sprevádzajú oporné koly. Tie sa ‘sadia‘ skôr ako jej vysoká výsosť. Tú posunieme o 10 cm ďalej a jemne priviažeme o kôl. Odreninám od upevnenia predídeme tým, že použijeme elastický materiál.

Ak patríte k fanúšikom dlhších obradov, zvoľte prostokorenné ruže. Výsadbu takýchto sadeníc totižto prevádzajú isté prípravy. Pár hodín pred samotným sadením namočíte ružu do vody tak, aby sa bolo pod hladinou aj miesto očkovania. Po vodnom kúpeli je čas na manikúru a to poriadnu! Spomedzi koreňov odstráňte všetky poškodené korene, aby sa predišlo hnilobe, potom skráťte všetky korene na 20 cm. Taktiež skráťte aj výhony, pri výsadbe na jeseň menej, pri výsadbe na jar viac. Zvyšná časť sadenia už prebieha rovnako ako u kontajnerovaných.

Vytrvalá a žiarivá krása akú prinášajú ruže si vyžaduje primeranú dávku tej správnej výživy. Pokiaľ sa vysadené krásky ujali, čo môže trvať približne 1 mesiac,  je na rade práve táto výživa. Minerálne hnojivá začínajú pôsobiť takmer okamžite. Ideálne sa s ich používaním začína na jar, pri tvorbe výhonov a listov. Zato organické hnojivá štartujú svoj účinok o poznanie neskôr a preto sa ich aplikácia odporúča hneď na začiatku sezóny. Kombinované organicko-minerálne hnojivá použite taktiež na jar.

Snáď najdôležitejší kozmetický úkon pre zdravie a krásu kráľovien záhrad je strih. Vraví sa, že ten pravý čas pre súboj tŕne verzus nožnice, je keď zakvitne zlatý dážď.  Veľa ľudí berie tento úkon ako niečo zložité, no stačí sa držať pár  jednoduchých pravidiel a hravo to zvládnete. Pokúsili sme sa ich pre Vás zhrnúť.

Základ je, aby ste pre zamedzenie prenosu chorôb používajte vždy čisté a ostré nožnice. Tupé náradie rozstrapká rezané konáriky, ktoré sa ťahšie hoja a tým vzniká vyššie riziko tvorby ochorenia. Príznak chorého dreva je jeho vnútorné sfarbenie do hneda. Pokiaľ na takýto výhon pri reze narazíte, odstráňte výhon až do časti, v ktorej je drevo zdravé. Výhony režeme na šikmo, približne 5 mm nad vonkajším očkom. Posledné očko smerujúce von z ostnatého kra nie je rozmar, aj keď veľakrát je jeho identifikácia trochu ťažšia. Zabezpečuje totižto rozvetvenie do vonkajších strán, čím sa znižuje možné prehustenie ruže, ktoré veľakrát zapríčiňuje usídlenie hubovitých ochorení. Silné výhony skracujte menej, slabé viac. Príliš radikálny rez u mnohokvetých a veľkokvetých odrôd spôsobuje tvorbu dlhých výhonov, ktoré sú ale vhodné k rezu. Aby pre Vás tento kozmetický úkon nepredstavoval hotovú nočnú moru, držte sa pár jednoduchých pravidiel: ako prvé vystrihnite suché či napadnuté výhony; následne odstráňte výhony, ktoré sa krížia, alebo smerujú dovnútra, to zamedzí prebytočnú hustotu, nebezpečnú pre naše kráľovské nádhery; u sadových či ťahavých ruží skracujte silné výhony menej a slabé viac, na 3 očká; mnohokveté sa veľkokveté ruže skracujte o tretinu. Stromčekovým ružiam skrátime korunku na 20 cm v jemnom oblúku, aby mala vysoko postavená kráľovská koruna dobrý predpoklad pre krásne krivky. Samostatnou skupinou sú jedenkrát kvitnúce ruže, u ktorých odstraňujeme len odkvitnuté kvety.

O ružiach by sme vedeli písať celé dni a noci. Je to jednoducho srdcovka. Nateraz sme ale zvolili pár základných zásad, ktoré Vám snáď pomôžu v budúcom súžití s kráľovnami. A pokiaľ majitelia ruží ešte nie ste, dúfame, že by ste si túto lásku chceli aspoň vyskúšať.

Máte otázku?

Zodpovieme akúkoľvek Vašu otázku a došpecifikujeme prípadné nejasnosti ohľadom naších produktov. Snažíme sa Vám byť čo najviac napomocní a uľahčiť Vám tak nákup na našom eshope.