Rýchlené cibuľoviny - Kúsok skutočnej jarnej prírody

Zabudli ste v jeseni vysadiť jarné cibuľoviny? Aj keď je pre ne najlepší september či priaznivý október, môžete ho ešte trochu zachrániť. Počas zimných a skorých jarných mesiacov v záhradníctvach a kvetinárstvach nájdete v ponuke rôzne druhy rýchlených jarných cibuľovín.Môžete si vybrať od romantických tulipánov, elegantných hyacintov cez jemné ...

Záhradné centrum
22.03.2021 23:11:08

Zabudli ste v jeseni vysadiť jarné cibuľoviny? Aj keď je pre ne najlepší september či priaznivý október, môžete ho ešte trochu zachrániť. Počas zimných a skorých jarných mesiacov v záhradníctvach a kvetinárstvach nájdete v ponuke rôzne druhy rýchlených jarných cibuľovín.

Môžete si vybrať od romantických tulipánov, elegantných hyacintov cez jemné nežné jarné snežienky či narcisy, až po amarylis, modrice, ktokusy. Využite ich na vytvorenie peknej dekorácie, ktorou si ozdobíte byt, balkón či terasu.

Rýchlené jarné cibuľoviny vnášajú do interiéru sviežosť a energiu blížiacej sa jari, príjemnú farebnosť a často aj vôňu. Nádherných kvetín je je nikdy dosť. A už vôbec nie na jar. Vyberte si preto cibuľovinu, ktorá sa Vám najviac páči, s ktorou sa stotožňujete alebo takú, ktorá sa Vám skvele hodí do Vášho interiéru A pokojne ich môže byť aj viac.

Prečo práve rýchlené cibuľoviny? V porovnaní s rezanými kvetmi vydržia dlhšie, na trhu máme pestrý výber, rastliny vieme opätovne zasadiť "recyklácia", výhodou je aj nižšia cena a sú nenáročné na starostlivosť.

Starostlivosť o tieto rastliny je jednoduchá, a aby ste sa o niekoľko týždňov mohli tešiť z ich kvetov, treba dodržať niekoľko zásad:

- Vyberte si vždy len zdravé rastlinky, s neporušenými vyfarbenými a mierne nakvitnutými pukmi, pevnými cibuľami a zdravými listami, tie Vám vydržia najdlhšie.

- Na nákup sa vyberte v dňoch kedy nemrzne.

- Je potrebné ich v interiéri umiestniť na svetlé miesto. Čím viac svetla im doprajeme, tým lepšie. Taktiež rastú "za svetlom", čiže je potrebné ich otáčať, aby ráslti priamo. Pri nedostatku svetla začínajú stonky rásť rýchlejšie a sú veľmi jemné a svetlé.

- Rastlinky zalievame vodou izbovej teploty a pre udržanie vlhkosti môžeme zakryť substrát ešte machom. Občas ich osviežime vodou, použiť môžeme rozprašovač. Substrát udržiavame stále mierne vlhký, ale nie premokrený, cibuľka by mohla odhniť.

- Pozor na teplotu! Rastlinky umiestňujeme ideálne na chladnejšie miesta. Izbová teplota a miesta pri vykurovacom telese spôsobia rýchle odkvitanie.

- Prihnojovanie nie je potrebné.

- Ak pestujeme hyacinty, často sa ich kvety pod ťarchou hmotnosti /vplyvom nedostatku svetla/ vody ohýbajú. V tomto prípade ich opäť častejšie otáčame a môžeme k nim pridať oporu vo forme konárika, nájdeného v prírode.

- Je dôležité odstraňovať odvitnuté kvety, ktoré zbytočne oberajú rastlinu o silu. Odrezaným kvetom hyacintu, ktorý ešte nie je odkitnutý, môžeme predĺžiť život ešte namočením do vázy s vodou.

Rýchlené cibuľoviny dokonale prebudia Váš domov a privedú doň ten pravý jarný vánok. Môžete si ich vysadiť do rôznych dekoratívnych nádob, košíkov, hrantíkov. V rámci jednej nádoby buď jeden druh, alebo viacero. Počítajte s tým, že ide o sezónnu, dočasnú dekoráciu. Rastliny Vás počas niekoľkých dní budú tešiť svojimi kvetmi, po odkvitnutí ich však môžete presadiť do záhrady, alebo predzahrádky. Tu Vám budú kvitnúť v nasledujúcich rokoch, alebo ich ponechať v kvetináči a v zimných mesiacoch ich preniesť do interiéru, kde vám rýchlejšie nakitnú a opäť prinesú násobnú radosť.

 

Máte otázku?

Zodpovieme akúkoľvek Vašu otázku a došpecifikujeme prípadné nejasnosti ohľadom naších produktov. Snažíme sa Vám byť čo najviac napomocní a uľahčiť Vám tak nákup na našom eshope.