Čo robíme v prítmí...

...určite sa neskrývame pred slnkom. Vymýšľame. Ako správni milovníci rastlín, vymýšľame, ako dotiahnuť lúče zlatého životabudiča do každého kúta. Či už sme zanietení zberatelia, potrebujúci využiť aj ten posledný kúsok za chladničkou (ale nie, až také zlé to nie je), alebo sme jednoducho estéti, cítiaci ukľudňujúcu nutnosť obohatiť tých ...

Záhradné centrum
11.04.2021 23:01:43

...určite sa neskrývame pred slnkom. Vymýšľame. Ako správni milovníci rastlín, vymýšľame, ako dotiahnuť lúče zlatého životabudiča do každého kúta. Či už sme zanietení zberatelia, potrebujúci využiť aj ten posledný kúsok za chladničkou (ale nie, až také zlé to nie je), alebo sme jednoducho estéti, cítiaci ukľudňujúcu nutnosť obohatiť tých konkrétnych pár cm štvorcových! Nemusíme hneď hľadať demoličné kladivo pre pár otvorov navyše. Dokonca ani nastavovať sieť zrkadiel skrz päť miestností.  Polotieň, až mierne prítmie sú ešte stále vyhovujúce podmienky pre pár jednotlivcov. Hviezdy. Pre nás sú to hviezdy.  A aj keď pre džungľu na svetelnej hrane neexistuje tisíc možností, skladá sa z overených a milovaných stálic.


Jednou z týchto hviezd je určite Sansevieria, inak, Svokrine jazyky. Túto nadčasovú krásku isto všetci poznáte, aj keď časť z Vás ju určite vníma ako večné a všadeprítomné obrazy minulosti. A práve to je dôkazom jej majestátnosti. V týchto dňoch opäť naberá na popularite, dokonca očaruje v nezvyčajných variantoch. Takýto jazyk polievame až keď mu substrát úplne preschne, inak by zelené plamene mohli začať prehnívať. Ak túžite po džungľovej zosadbe, práve pre jej nízke vodné nároky sa odporúča dopriať jej napriek susedom vlastný priestor. Jednoducho, zasadíte ju do vlastného sadbového kvetináča a spolu sním posadíte jazyky do zosadby. Sansevieria ponúka širokú škálu variácií čo sa týka farieb, no aj tvarov listov. Vás interiér osvieži zelenou farbou na širokých listoch ako napr. Sansevieria zeylandica, alebo rozžiari zákutia kultivarmi so žltým panašovaním ako napr. Sansevieria trifasciata Laurentii. Dnes sa veľkej popularite tešia kultivary zaujímavé hlavne odtieňom listov, ktorý v rámci rastlinnej listovej ríši naberá nádych nadprirodzenosti. Jemným bledošedým nádychom dokáže upútať Sansevieria trif. Moonshine, a ako príklad tmavého protivníka musíme jednoznačne uviesť Sansevieriu trif. Black Diamond. Hutnosť širokých listov často strieda ponuka úzkolistých Sansevier ako napr. Sansevieria cyl. Katana, či Sansevieria cyl. Mikado. Ponuka svokriných jazykov je nekonečná a aj to je jeden z dôvodov prečo nás neustále fascinuje. Je to jedna z rastlín, na ktorej sa dá založiť kvalitná zbierka, no aj závislosť vlastniť čo najširšie spektrum rastlinných jazykov.


Jej už nie tak vzpriamená spriaznená duša je izbová rastlina, ktorá je nenáročná natoľko, až to hraničí so samostatnosťou. Zdá sa Vám to divné? Je to úžasné! Zamioculcas, inak známy aj ako kvet lenivej ženy, sa prispôsobí takmer všetkým svetelným podmienkam, s výnimkou priamych slnečných lúčov. Je to zelené stelesnené menej je viac! Menej svetla, menej vody (doprajte mu až keď preschne), menej miesta v kvetináči. Presne tak, tento krásavec sa rád tlačí. Aj keď neponúka toľko rozmanitých tvarov a farieb ako Sansevieria, určite si získa srdcia všetkých úpenlivých ale hlavne príležitostných pestovateľov pre neskutočnú nenáročnosť. Ide o rekordmana v danej téme a to vo všetkých kategóriách. Z daných kadidátov znesie najmenej svetla, najmenej vody a najmenej miesta (v kvetináči). A preto, presne preto nesmie chýbať v žiadnej domácnosti!


Spathiphyllum. Lopatkovec. Oáza. Bielokvetá oáza polotieňa, už nie tak ľahkovážna v potrebe zálievky. Jeho substrát by nemal úplne preschnúť než mu doprajete ďalšiu dávku vody. Veľkým pozitívom je, že ide o komunikatívnu rastlinu. Narozdiel od jej predchodcov v článku ide o rastlinu s jemnými listami v hustom poraste, z ktorého skromne vykúkajú špicaté ľahké biele kvety. Akonáhle sa dostane do štádia, kedy od Vás potrebuje dávku vody, jemne poľahne. Listy ochabnú,  kvety na dlhých stonkách stratia balanc. To ale vôbec nevadí, je to súčasť komunikácie. Doplníte pitný režim a ide sa ďalej! Pozor ale, aby si Vaša zeleno biela kráska nepodriemala dlhšie. Vtedy už resuscitácia v podobe kvapiek vody nemusí fungovať na 100%. Aj keď Lopatkovec nie je taký suchomilný prieborník ako sochy zo Sansevierie či Zamioculcasu, ide o verného spoločníka, radiaceho medzi tie menej náročné izbové rastliny.


A teraz to poďme všetko zdivočiť! Doplníme našu tmavú džungľu o divocha od kosti, ľudovo zvaného Divý Jano! Tento exemplár doplní tienisté zákutia v úplne inom rozmere. Ťahavom, prevýsavom, vyviazanom. Presne tak, Janko sa ťahá. Ťahá sa veľmi rád  a vôbec mu nevadí ak to zahŕňa miesta s minimom slnečného svetla. Je zvyknutý asi na všetko, aj na minimum vodnej pozornosti, no netreba to hrotiť. Tiezbby sa dalo povedať, že je to taký nezmar mnoho tvárí. Od kultivarov v zlatistom nádychu ako Epipremnum aureum, po tradične bielo panašovaný Epipremnum aur. N Joy. Jedinečné zamatové prevedenie ponúka napr. kultivar Trebie. Dokonca vie aj svietiť. Áno, kultivar Neon vypadá, ako keby svietil. Janka má rád každý, je to kamoš, ktorý Vás nikdy neopustí.


Dúfame, že strach z tmavších kútov z Vás  opadol a doprajete sebe a svojmu domovu zeleň všade kde je to možné!

 

Máte otázku?

Zodpovieme akúkoľvek Vašu otázku a došpecifikujeme prípadné nejasnosti ohľadom naších produktov. Snažíme sa Vám byť čo najviac napomocní a uľahčiť Vám tak nákup na našom eshope.