Svet medu s podmanivou vôňou ruží

Pri návrhu areálu Medolandie v Dolnej Krupej sme vychádzali z požiadaviek majiteľov, celý priestor je vybudovaný s rešpektom k tradíciám a histórii obce. „Hodnoty ako láska k prírode, úcta k svojmu okoliu, podpora rodiny a zachovanie tradičného remesla sa nesú celým areálom.“Medolandia je zážitkový areál spájajúci Včelárium, nachádzajú sa tu ...

Realizácie
09.04.2024 22:58:59

Pri návrhu areálu Medolandie v Dolnej Krupej sme vychádzali z požiadaviek majiteľov, celý priestor je vybudovaný s rešpektom k tradíciám a histórii obce. „Hodnoty ako láska k prírode, úcta k svojmu okoliu, podpora rodiny a zachovanie tradičného remesla sa nesú celým areálom.“

Medolandia je zážitkový areál spájajúci Včelárium, nachádzajú sa tu historické a moderné ukážky úľov a včelársky náučný chodník, Rozárium Márie Henriety Chotekovej, Villu Apimed, medový obchodík Medovinotéka a reštauráciu Mária Henrieta. Areál je obkolesený príjemným priestorom na piknik, miestami na sedenie, jazierkom s rybičkami, čomu sme sa snažili prispôsobiť celkovú kompozíciu rastlinného materiálu.

Nad parkoviskom pri medovom obchodíku sú vysadené agáty, ktorých prenikavú vôňu cítiť navôkol a majitelia sa z nich úprimne tešia. Pri budove Villy Apimed zaujali  svoje miesto tieňomilné trvalky. Krásny farebný kontrast popri tehlovej budove vytvára brunera s prenikavými modrými kvetmi.

Pri vstupnom parkovisku sa vynímajú okrasné lipy, hrušky, agáty s podsadbou pestrých, postupne nakvitajúcich trvaliek ako žiarivý žltý rebríček v kombinácii s tmavofialovou šalviou, alchemilky a biely centrantus, ktorý je cenný aj ako rastlina podporujúca biodiverzitu v záhradách. Vábi včely, motýle a má príjemnú vôňu. Táto pestrá kompozícia vstupu je doplnená ružami ružovej farby a trávou calamagrostis, ktorá tvorí kostru týchto záhonov. Na jeseň a v zime z výsadby vystúpi Drieň Midwinter Fire s výrazne sfarbeným drevom.

Azda najznámejšou a najpútavejšou časťou Medolandie je Rozárium Máre Henriety Chotekovej, kde dominujú záhonové, kríkové a popínavé ruže doplnené o levanduľu, geránium a kužele z tisov. Cieľom bolo vytvoriť nezabudnuteľný zážitok pri prechádzaní sa ružovou záhradou a nadviazať na ružiarsku tradíciu, ktorá má v Dolnej Krupej veľmi silné korene.

V anglickej časti upúta pozornosť výsadba trvaliek a cibuľovín doplnená podľa svetlomilných pomerov o magnólie, driene a hortenzie, ktoré tvoria dominantu a kostru týchto záhonov.

Do budúcna sa uvažuje anglickú časť záhrady doplniť o typické prvky drobnej architektúry ako sú stĺpy, fontána či sochy, charakteristické práve pre anglický štýl. Rovnako je vízia vytvoriť ďalší priestor v prírodnom, krajinárskom štýle parkov, s prihliadnutím na množstvo medonosných rastlín v ňom.

Materiál a doplnky použité pri budovaní jednotlivých prvkov ako tehlová budova, drevené podvaly použité v bylinkovej záhrade, kameňmi vyskladané schody do anglickej časti, či kovové prvky, vytvárajú harmonické prepojenie odzrkadľujúce vidiecky charakter celého miesta a dodávajú mu jedinečnú a nevšednú atmosféru.

Rovnako takticky umiestnené osvetlenie použité v celom areáli podčiarkuje tú správnu romantickú atmosféru po západe slnka. Majiteľom sa naozaj podarilo vytvoriť krásne miesto pre rodinné trávenie času.. Jedinečný zážitkový areál pre celú rodinu. Svet medu s podmanivou vôňou ruží. A necháme sa prekvapiť, čo ešte ďalej s priestorom vymyslia..

A teraz už len zadívať sa na tú nádheru.. Nech sa páči..

 

 

Máte otázku?

Zodpovieme akúkoľvek Vašu otázku a došpecifikujeme prípadné nejasnosti ohľadom naších produktov. Snažíme sa Vám byť čo najviac napomocní a uľahčiť Vám tak nákup na našom eshope.